• en
  • sl

Skupaj z zagovorniki smo praznovali Dan splošnih knjižnic 2013« Nazaj

“Bralna pismenost je ena temeljnih kompetenc v vsaki družbi. Poleg tega je knjižnica prostor, kjer se ljudje dobro počutijo in radi zahajajo k nam. Zato imamo veliko zagovornikov in veliko zgodb, kako knjižnice posameznikom pomagajo pri doseganju življenjskih ciljev. Poti ob branju in učenju so dolge in tihe, a trdne,” je ob dnevu splošnih knjižnic zapisala predsednica Sekcije za splošne knjižnice pri ZBDS Breda Podbrežnik Vukmir.

Glavna tema letošnjega dneva je bila krepitev skupnega sporočila, da so knjižnice tukaj za ljudi in zaradi ljudi. V sklopu prireditve v Rogaški Slatini jke potekal tudi pogovor z gosti na temo Naše knjižnične zgodbe – kako so knjižnice vplivale na naše poti. Svoje knjižnične zgodbe so z zbranimi delili Miro Cerar, Vlasta Nussdorfer, Janez Škrabec in Marko Jesenšek.

Dan splošnih knjižnic je priložnost, da knjižnice opozorijo nase,  pri vseh prebivalcih Slovenije spodbudijo zavedanje o tem, kako potrebna je knjižnica v življenju posameznika. Slovenska knjižnična mreža je odgovor na potrebe prebivalcev – knjižnica je v lokalni skupnosti dnevna soba kraja. Knjižnice so tudi odgovor na krizne čase.

Posebno slovesen del prireditve je bila podelitev nagrade za najbolj inovativen projekt, ki ga je letos prvič podelilo Združenje splošnih knjižnic. Nagrado je prejela Mariborska knjižnica za projekt Darujem&Berem.

Kratek pogovor z zagovorniki v Rogaški Slatini

Video posnetek Zagovorniki slovenskih splošnih knjižnic