Razstave krožijo« Nazaj

Ob različnih priložnostih kot so obletnice ali jubileji knjižnice pripravijo večje ali manjše razstave. Ko je razstava podrta, najpogosteje obleži nekje na policah (celo v smeteh) in ne koristi nikomur več. Škoda. Ker je vanjo vloženega veliko dela in znanja.

Zato so se nekatere knjižnice odločile, da ponudijo svoje razstave v kroženje tudi drugim knjižnicam.

Izposoja razstave ne stane nič, knjižnica, ki je zainteresirana, poravna samo morebitne stroške pošiljanja oziroma dostave.

Mariborska knjižnica

iz foaejaIz foajeja knjižnice – francoske prinešenke v slovenščino (2015)

Razstava opozarja na prisotnost francoskih oziroma romanskih besed v slovenskem jeziku in štajerskem dialektu. Vsebuje tudi 10 izbranih najprinešenk v francoski jezik, ki so bile izpostavljene v letu 2015. Avtorica razstave je Slavica Turniški Simionova.

Specifikacije: 1xslikarski pano, 3 mreže 100×200, 30 mrež 100×100, 2 trakova (naslov, podnaslov), 84 A3 format plastificiranih listov, 158 gesel.

carmina figurataCarmina figurata, kaligrami, konkretne in vizualne poezije (2014)

Aleksej Kručonih je nekje izjavil, da knjiga ni več edini prostor za poezijo in zato je zasedla trg pred knjižnico. Razstava o pogosto prezrti umetniški zvrsti, ki likovno podpre vse manj slišano besedo. Avtorica razstave je Slavica Turniški Simionova.

Specifikacije: 18 slikarskih panojev 70X100; 1x delni prenos v mariborski Europark.

holokavstZvezdna proga – razstava o holokavstu (2011).

Razstava je domoznanska in se osredotoča ne usodo dveh mariborskih judovskih družin Kohnstein in Singer. Avtorja Boris Hajdinjak, mag. Klemen Brvar. Specifikacije: 7 večjih panojev, 6 manjših, bodeča žica, viseč napis; razstava je gostovala v Atriju ZRC SAZU, Pomurskem muzeju Murska Sobota, Muzeju moderne zgodovine Celje, Sinagogi Maribor, Sinagogi Lendava, knjižnicah v Slovenski Bistrici, Novi Gorici, osnovnih šolah.

Mestna knjižnica Ljubljana

Razstava in predavanje

Razstava bienaleBienale iz kovčka: razstava Iz grafičnih ateljejev MGLC

Projekt Bienale iz kovčka predstavlja pestro zgodovino delovanja grafičnega bienala ter razkriva številne anekdote in zakulisne zgodbe prepleta kulture in umetnosti, ki jih hrani bogat bienalski arhiv. Razstava predstavlja novejšo produkcijo manjših serij grafik iz grafičnih ateljejev MGLC izbranih umetnic in umetnikov različnih generacij. V četrtek, 24. septembra, ob 18.00 uri vas vabimo na predavanje o zgodovini Grafičnega bienala Ljubljana.

Grafična razstava

Razstava ŠantelEkslibrisi Saše Šantla

Ob 70. obletnici smrti slikarja, grafika in skladatelja Saše Šantla (1. julij 1945) bo prvič predstavljen celoten opus njegovih ekslibrisov, od secesijskih začetkov v času študija na Dunaju do zadnjih del med 2. sv. vojno. Spomin nanj bodo obudili še predmeti iz zapuščine umetniške družine Šantel in njegove komorne skladbe, ki bodo popestrile otvoritev. Del razstave bo posvečen tudi vodilnemu slovenskemu zbiralcu ekslibrisov, pokojnemu geologu prof. dr. Rajku Pavlovcu, z izborom iz njegove bogate zbirke.

Transmedijska razstava

Razstava migracijeMigracije – Manca Juvan, DK, Fernanda Prado Verčič

Razstava predstavlja delo treh fotografov, ki raziskujejo razloge za migracije tako Slovencev v tujino, kot tujih državljanov v Slovenijo in gledalca nagovarja k razmišljanju o tem, da je univerzalna človeškost pred kulturno različnostjo. Rezultat preizkušanja in raziskovanja novih načinov umetniškega izraza je transmedijska razstava. Razstava je projekt Zavoda APIS v partnerstvu z Inštitutom za transmedijski dizajn in je delno financirana s strani Ministrstva za kulturo RS.

Knjižnica Velenje

Ponudbo si lahko ogledate na spletni strani knjižnice.