Na Dan splošnih knjižnic so podelili nagradi in dali možnost brezplačnega vpisa« Nazaj

Združenje splošnih knjižnic je na osrednjem  nacionalnem dogodku na Dan splošnih knjižnic, ki je potekal danes v Knjižnici Šmarje pri Jelšah, podelilo nagrado za Najboljši projekt splošnih knjižnic v letu 2017 Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Komisijo so prepričali s projektom Obujamo dediščino, ki s pravljičnimi večeri za odrasle v porabskem narečju spodbuja bralno kulturo med Porabskimi Slovenci ter je tako dobra praksa širjenja slovenske kulture in literature čez mejo. Podeljena so bila tudi  priznanja  12 posameznikom, ki so v projektu Berem, torej sem, pomembno obogatili koledar Sekcije za splošne knjižnice s svojimi vtisi o branju in žlahtnosti slovenske literature.

Vesna Horžen, predsednica Združenja splošnih knjižnic, je ob tem povedala: »Z Dnevom splošnih knjižnic že vrsto let opozarjamo na izjemen pomen knjižnic v Sloveniji, saj so te nenadomestljivo kulturno, izobraževalno in lokalno stičišče, ki izrazito pozitivno vpliva na širjenje bralne kulture pri nas, poleg tega pa ponuja veliko drugih storitev. V splošne knjižnice je včlanjena četrtina prebivalstva, naše prireditve pa obiskuje več kot polovica vseh prebivalcev Slovenije. Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota se je izkazala z edinstvenim projektom obujanja kulturne dediščine na območju, kjer živijo Porabski Slovenci, in se jim približala v njihovem narečju, zato smo ji podelili Nagrado za najboljši projekt splošnih knjižnic v letu 2017.Veseli nas tudi, da vedno več navdušenih bralcev vseh starosti sodeluje v projektu Berem, torej sem.«

Za vse nove člane splošne knjižnice na današnji Dan splošnih knjižnic ponujajo brazplačen vpis za eno leto. Vsaka knjižnica bo lokalno začinila program Gostije v deželi branja, ki bo potekala do 24. novembra in kjer bo možno v splošnih knjižnicah prelistati Slovenskih TOP 10 knjig (torek, 21.11.), prisluhniti Zgodovini in zanimivosti mojega kraja (sreda, 22.11.), spoznati preostala gradiva knjižnic na vodstvih in delavnicah pod naslovom V knjižnici niso samo knjige (četrtek, 23.11.) ter prelistati najbolj brane knjige iz časa dedkov in babic, ki jih svojim vnukom priporočajo pod naslovom Modrost za mladost (petek, 24.11.).

Združenje splošnih knjižnic povezuje 58 splošnih knjižnic po Sloveniji, od katerih je vsaka organizirana v razvejano mrežo enot, ki delujejo na 271 lokacijah. Združenje povezuje tudi 10 osrednjih območnih knjižnic, pri nas pa deluje še 13 bibliobusov, ki skupaj obiskujejo kar 720 postajališč. V letu 2016 je knjižnice obiskalo 10. 200.000 obiskovalcev, ki so si izposodili 25.670.000 enot knjižničnega gradiva.

Govor Vesna Horžen

Govor Marjan Gujtman